De kinder’raad’

Inheemse tradities kunnen ons veel leren over hoe kinderen hun plek in de maatschappij kunnen innemen op een volwaardige manier.
In deze video vertelt Grandmother Twylah Hurd Nitsch, Seneca Elder, over The Council of the Wee People – de council om de jonge kinderen in te wijden in de sociale structuur van de Seneca tradities. Met kleine stapjes en vanuit volledige vrijwilligheid worden de jonge kinderen geleerd wat het belang is van luisteren en het belang is van beloftes nakomen. De kinderen voelen zelf aan wanneer het tijd is deze eerste stap te nemen, geen volwassene die daar iets over zegt of in twijfel trekt.

Grootmoeder Twylah Hurd Nitsch
Grootmoeder Twylah Hurd Nitsch is een elder en oprichter van het Seneca Indian Historical Society. Vele decennia geleden werd Grootmoeder Twylah aangewezen door haar grootvader van moederszijde, Mozes Shongo – praktiserend Seneca Medicine Men, om de Wolf Clan leringen te behouden. Grootmoeder Twylah is een voorstander van de noodzaak om de tradities en de wijsheid van inheemse mensen te behouden en schreef hierover talloze artikelen en boeken. Ze was een wereldberoemde auteur en docent, en schreef met een toewijding en passie die echt past bij haar naam: Yehwehnode – Zij wiens stem de Wind berijdt- .In de vroege jaren ’70 was er verdeeldheid onder de inheemse spirituele leiders over het onderwijzen van niet-inheemse mensen hun filosofie. Twylah Hurd Nitsch als een Seneca oudste, was één van de eerste die begon met het delen van de diepe en mooie filosofie van de oude Seneca mensen. Zij komt uit een traditie wijsheidsdragers die zeven generaties grootvaders teruggaat. Twylah wist de oorspronkelijke concepten te brengen in moderne termen “zodat de leer voort kan leven”. (bron: wolfclanteachinglodge.org/)

20_Twylah

Dit bericht is geplaatst in educatie, inheemse culturen. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar De kinder’raad’

  1. Inge schreef:

    De Kinder’raad’; het belang van luisteren en van beloftes nakomen. Als ook over het ‘mannelijk’ ongeduld en over het ‘vrouwelijk’ wantrouwen. In de stem van deze grootmoeder hoor je het liefdevolle en wijze hart kloppen, terwijl zij deze teaching geeft. Heel mooi.

Reacties zijn gesloten.