Wie heeft er eigenlijk wel een plan voor de toekomst van de mensheid?

Denk je daar wel eens over na? Dat er allerlei handige uitvindingen worden gedaan in laboratoria en bedrijfjes, maar dat er niemand is die bekijkt wat de invloed kan zijn van deze uitvinding op de mensheid. Denk maar aan de atoombom. En dat er allemaal niemand is die dan een beslissing neemt – kan nemen – over deze uitvinding.
Het ontbreekt deze huidige mensheid aan een masterplan van hoe we willen dat onze toekomstige maatschappij er uit zou zien. We rennen wat rond, doen nieuwe uitvindingen zonder te weten wat het lange termijneffect zal zijn, produceren steeds meer, we verspillen, vervuilen…. maar waartoe? Wat is het plan achter deze acties?
Als we nu in staat zouden zijn afstand te nemen van onszelf en ons dagelijks leven en kijken naar de film van de tijd om te kijken waar de mensheid heenrolt, waar zouden we dan willen dat het heenrolt? Hoe zou je willen dat de toekomst zeven generaties na jou er uit zou zien?

Nick Bostrom is de oprichter van  ‘Future of Humanity Institute’- Instituut voor de Toekomst van de Mensheid. “Evolutionaire ontwikkeling wordt beschouwd als een onverbiddelijke trend naar hogere, meer complexe, en normatief waardevolle levensvormen.”  Nick heeft enkele dystopische scenario’s onderzocht waar lukrake evolutionaire ontwikkelingen, waarin wordt doorgegaan met de reeds ingezette trend van steeds meer complexe en intelligente vormen te produceren, allen leiden tot het geleidelijk uitsterven van alle vormen van zijn waar we nu belang aan hechten. Hij waarschuwt ons ervoor dat we nu moeten bedenken hoe dergelijke katastrofisch resultaten voorkomen kunnen worden. Onder bepaalde omstandigheden zou het de enige mogelijke oplossing zijn om een wereldwijd gecoördineerde beleid te voeren om deze evolutie van de mensheid te controleren. ” www.nickbostrom.com

Heb jij wel ideeën, of ken je mensen die dergelijke plannen uitzetten?  Reageer op deze post of via de mail.

Dit bericht is geplaatst in duurzaamheid, educatie, gezondheid, inspiratie, natuur. Bookmark de permalink.

5 reacties op Wie heeft er eigenlijk wel een plan voor de toekomst van de mensheid?

 1. sasja kool schreef:

  Hou het wereldverbeteren simpel! Begin (en blijf) bij jezelf, doe je ding, erken je eigen grenzen en wees trouw (draag zorg) voor je eigen zaadjes. Als de plant (of het plan) groeit en het tijd wordt om het over te geven aan ‘de wereld’ , laat het dan verder gaan. Alles heeft zijn tijd (nodig) van ontstaan, bestaan en vergaan… Vertrouw je eigen goeie intenties (concepten, ideeen , zaadjes) en geef het als de tijd daar is verder over. En laat je niet gek maken!
  Sasja, 2 wereldoverbrugger (tijdens de gele zaadwave) 🙂

 2. sasja kool schreef:

  we dragen allemaal het plan voor de toekomst van de mensheid in ons! Vertrouw daar maar op 🙂

 3. Paulus schreef:

  Dank Sasja ik sluit mij daarbij aan…

  Ik ben laatst in Auroville India geweest waar Sri Aurobindo daar een project is gestart in rond 1970. Ik heb een dvd gekocht daar waarin beschreven wordt vanuit Sri Aurobindo zijn visie waar de wereld naar toe zal gaan. ‘at present mankind is undergoing an evolutionary crisis in wich is consealed a choice of its destiny’. Hij verteld dat de ene helft van de wereld zal alles willen ontdekken in materie en zal dat ook gaan bewijzen. De andere helft van de bevolking zal in zichzelf het antwoord vinden in de stilte. Waarom…? Dat weet Sri Amma Amritanandamayi bv. Dit zijn in mijn ogen grote Zielen die ons mensen de weg komen wijzen in deze tijd. Het is het niet wetende waar alles in ontstaat en als wij mensen daar op kunnen vertrouwen en de controle loslaten. Vanuit ons hart dat verbonden is met de bron vd waarheid en vanuit daaruit het vertouwen hebben dat wat wij zoeken ons zoekt om weer terug te keren naar de heelheid. Die we al zijn en we het ons alleen maar stap voor stap hoeven te herinneren. Zoals ik de stap van Nicole ook zie maken. De stap naar binnen en daar zijn allen antwoorden op al onze vragen. Ik heb de afgelopen jaren het eigentijdsfestival mee mogen maken en gezien dat het steeds groter werd. Verder weg van onze kern. De eerste keer dat ik erbij mocht zijn was er een vuur, een kring, eten, dans, ritueel, natuur, muziek en stilte. Ik zou graag deze simpele eenheid dit jaar ergens willen vieren. Weer terug naar onze kern de vijf elementen…Aarde-Water-Vuur-Lucht en de Ether waarin alles verbonden is met alles…

 4. Arie Aalders schreef:

  Wat is bij u de verbinding met de Christusgeest?
  13 manenkalender of de Gregorian, heet is de illusie dat Tijd bestaat. Tijd bestaat slechts in ons bewustzijn. Wij zijn zo geprogrammeerd.
  Echter er is niets , alleen wij denken maar dat re iets is. Er is een goddelijke vonk in ons. Als mens zijn wij de Tempel van het Licht, van een lichtstraal van God.God schept door de Mens. Wij scheppen onze wereld hierdoor naar Godsplan Volmaakte mensen worden!
  Kunt u mij wat informatie geven over uw visie binnen onze cultuur? Uw levensbeschouwing?

 5. guus schreef:

  Er zijn 6 hoofdstromen van denken in deze tijd.

  De gelovige die het zoekt in het hiernamaals.
  De new ager die gelooft in verlichting, karma en reincarnatie.
  De family man die gelooft in huis hypotheek en kinderen
  De ondernemer die gelooft in macht aanzien status en roem
  De existentialist die gelooft in individuatie en zelfrealisatie
  De transhumanist die wil versmelten met robots

  Allemaal fout. Als de wereld niet vergaat worden mensen eindeloos oud en doen robots en computers het werk.

  En alle stromingen leiden tot eeuwige verveling in een zinloos universum. Kortom nieuw denken gevraagd. Wat is de zin van het universum en wat is de rol van de mensheid. Geen zinnetje. Niet eigenzinnig. Geen verzinsel. En geen ontkenning. Werk aan de winkel.

Reacties zijn gesloten.