Jip Boersma
“Het moet gevierd worden dat we allemaal nu op aarde zijn”, zegt Maaike van ’t Hoen, mede-organisator van het festival ‘Dag buiten de Tijd’ dat vandaag plaatsvindt. Dit festival is gebaseerd op de Maya-kalender, waarbij 25 juli de dag tussen het oude- en het nieuwe Mayajaar aangeeft. Vandaag wordt dit gevierd en kunnen bezoekers deelnemen aan workshops, spulletjes kopen op de markt en genieten van live-muziek.
In het noordelijkste puntje van Overvecht bevindt zich, gelegen op Fort Blauwkapel, een groot grasveld. Op het veld grazen normaal gezien schapen en liggen jongeren in het gras. Vandaag echter staat het veld vol met kraampjes, tenten en lopen overal mensen. “Door de gemeente is dit stuk grond als algemeen recreatieterrein aangewezen”, zegt Nicole Zonderhuis, organisator van het festival. “Niemand recreëert hier alleen, dus kunnen we het terrein mooi gebruiken”, legt de enthousiaste organisator Nicole Zonderhuis uit.
Om tien uur ’s ochtends staat bijna al iedereen achter zijn of haar kraampje en begint het terrein langzaam vol te stromen. Rond half twaalf zal het festival officieel geopend worden door middel van de vuurceremonie. “Iedereen gaat hand in hand om het vuur heen staan”, zegt vrijwilligster Sandra Zimmmer. “Hierdoor voelen we ons verbonden”, zegt Sandra. Belangrijk onderdeel van het vuur is dat het is aangemaakt door middel van vuurstenen. “Door middel van de stenen wordt de verbinding met de aarde gelegd”, zegt Herman Bolsium, die zichzelf ‘de vuurman’ noemt.
Niet alleen de verbinding met de aarde is een belangrijk onderdeel van het festival. “Op een dag als deze staat de verbinding van de mensen centraal en met dat wat er in je omgeving aanwezig is”, zegt Margriet Pen, vrijwilligster bij het festival. De ontspannen sfeer en de instelling van de mensen zorgt voor deze verbinding. “Er heerst hier enorm veel energie en vrolijkheid”, zegt bezoeker Ruud Offringa.
De spullen die worden verkocht zijn veelal geproduceerd op een duurzame en milieubewuste manier, waarbij soms ook restproducten worden gebruikt. Lena Benjamin is bezig met het openen van een winkel met duurzame producten en verkoopt producten van haar toekomstige winkel op de markt. “dit zijn lipjes van blikjes frisdrank”, zegt Lena terwijl ze naar een armbandje wijst met een lipje erin. “We verkopen hier ook barefootsandals die gemaakt zijn van het wol van oude truien”, aldus de kraamhoudster.
Michiel Baelde staat aan het begin van het veld met zijn kraampje. Hij informeert de mensen over alternatieve energie en is zelfstandig ondernemer in de bouw. “Door je huis op een duurzame manier te isoleren”, bespaar je al veel energie”, zegt Michiel. “Ook kun je zonnepanelen op je huis laten aanbrengen en op gas rijden: het energieprobleem is naar mijn idee een niet bestaand probleem”, aldus de ondernemer.
Afgezien van de marktkraampjes zijn er verschillende workshops, waarbij spiritualiteit centraal staat. Zo is er bijvoorbeeld een workshop wiggelroedelopen. Een groepje van mensen loopt hierbij met metalen haakjes in de hand naar de grond te richten. Om de paar seconden trekken de haakjes naar elkaar toe. “Op deze manier kan ik de energie uit de aarde opsporen”, zegt deelneemster Marijke . “Thuis kan ik deze methode ook toepassen. Wanneer er bepaalde spullen op een stuk staan waar erg veel energie in de grond zit, dan kan ik die spullen verplaatsen”, aldus Marijke.
De afsluiting van het festival wordt van half acht tot en met negen uur verzorgd door DJ Kareem. Sinds 2006 draait deze DJ al op het festival. “Ik bezocht destijds het vredesfestival in Frankrijk en daar zag ik Kareem draaien”, zegt organisator Zonderhuis. “Ik vond het te gek en heb toen aan hem gevraagd of hij bij ons op het festival wilde draaien. Het vredesfestival is ook een festival, waarbij spiritualiteit centraal staat en veel mensen kennen elkaar binnen dit wereldje. Kareem was daarom al bekend met ons festival en dus was de afspraak snel gemaakt”, legt de enthousiaste organisator uit.
Nadat het festival is afgelopen, is het terrein alleen maar schoner. Zonderhuis: “Er zitten veel distels in het gras verstopt. Doordat de mensen die hier komen heel ecologisch zijn ingesteld, worden deze distels, die zelfs de schapen niet lusten, met de hand uit de grond gehaald en wordt het dus een stuk prettiger om op te lopen.” De organisator legt uit dat er ook wel wat troep in het gras ligt. “Jongeren die hier normaal gezien liggen, laten papiertjes en blikjes achter. Wij ruimen dit vervolgens weer op.”